Well-being és világítás
  • Ledfény.hu
  • 3678

Hogyan javíthatja a dolgozói elégedettséget a munkahelyi világítás?

irodai világítás

Számos tanulmány rávilágított már arra, hogy az alkalmazottak elégedettsége nagymértékben összefügg a munkahelyi világítással.

A megfelelő világítás nemcsak a munka hatékonyságát növeli, de a hangulatot is javítja és hozzájárul kollégáink kedélyállapotához, fontos része lehet cégünk well-being koncepciójának.

Amikor a világítás nem megfelelő, munkatársaink szemei fáradtabbá válnak, ami csökkenti a koncentrációs képességüket. Egy gyengén megvilágított irodában vagy raktárban az emberek könnyebben elálmosodhatnak, ami csökkenti a munkájuk hatékonyságát, fizikai munkavégzés esetén pedig több balesetveszélyes helyzetet eredményezhet.

Ezzel szemben, ha túl világos van, az alkalmazottak szemének túlzott igénybevételével állhatunk szemben, ami szintén rontja a figyelmet és az összpontosítást.

De a rossz megvilágítást nemcsak a lámpák fényerőssége okozhatja. Gyenge minőségű világításnál rendkívül zavaró a káprázás, ami szem- és fejfájást okozhat valamint ingerlékenyebbé tesz minket, gyakoribbá válhatnak a munkahelyi konfliktusok.

Ezért érdemes lámpatest kiválasztásánál a káprázási értéket /UGR/ is figyelembe venni, irodai környezetben 19 alatti, ipari környezetben 25 alatti UGR érték az ideális.

Egy jól megtervezett, egységes irodai világítás egyaránt javítja a dolgozók hangulatát és teljesítményét, a tartós well-being érzéshez jelentősen hozzájárulva.